Vegan beslenme her geçen gün daha fazla kişinin ilgisini çekiyor. Yalnızca beslenme tarzı ile değil, yaşam felsefesi olarak da bilinen veganlık; çevreye ve hayvanlara duyarlılığı ile fark yaratıyor. Veganlığın en önemli ayağını ise vegan beslenme oluşturuyor. Detaylı bir tarz olan vegan beslenme, mantığı anlaşıldıktan sonra oldukça rahat geliyor. Peki, vegan tarzı beslenme nasıldır ve vegan beslenme listesi nasıl hazırlanır? Konuyla ilgili bilmen gereken her şeyi senin için anlattım! 😊

Vegan Nedir? Nasıl Beslenir?

Vegan beslenme önerileri

Öncelikle belirtmeliyim ki, vegan beslenmede; et, yumurta, süt, bal gibi hayvansal gıdalar tüketilmiyor. Yani vegan beslenmede tavuk, balık, dana gibi hiçbir hayvanların eti de yenmiyor. Ayrıca peynir, tereyağı, yoğurt, ayran ve kefir gibi gıdalar da hayvansal ürün olduğu için vegan beslenmede yer almıyor. Herhangi bir av hayvanı, propolis, deniz canlısı da tüketilmiyor. Bunun temel sebebi ise hayvanların endüstriyel sistemde kullanılmasına karşı durmak.

Vegan Yiyecekler Nelerdir?

Vegan beslenmede, etten alınamayan protein; bezelye, ıspanak, brokoli, karalahana, börülce gibi yeşilliklerden alınıyor. Ayrıca fasulye çeşitleri, nohut, mercimek, bulgur, Antep fıstığı, kaju, veciz ve badem gibi yiyecekler de protein ihtiyacını karşılıyor. Mantarın da yeri vegan beslenmede oldukça önemli olarak görülüyor. Üstelik tüm vegan öğünlerinde kuru meyveler, bitkisel yağlar, tahıllar ve soya yer alabiliyor.

Vegan Beslenme Nasıl Olur?

Vegan beslenmede tahıllar, tohumlar, yağlar önemli bir yer tutuyor. B12, EPA, DHA, D vitamini, demir, kalsiyum, iyot, çinko gibi vitamin ve mineraller gıda takviyeleriyle telafi edilebiliyor. Ayrıca Omega yönünden zengin olan tohumlar, vegan beslenmenin önemli bir parçası olarak görülüyor. Düzenli ve bilinçli bir beslenme düzeni ile vegan beslenmenin herhangi bir dezavantajı bulunmuyor. Sağlıklı vegan beslenme için dengeli ve düzenli yemek önem taşıyor. Ayrıca düzenli kan değerlerine baktırılması da gerekiyor.

Vegan Beslenme Nasıl Uygulanmalı?

Vegan beslenme için yemek yapımı

Vegan beslenmek istiyor ve uygun bir beslenme programı hazırlamak istiyorsan, uygulayabileceğin birkaç tüyo verebilirim:

Vegan Beslenme Faydaları

meyve ve sebzeler

Gelelim vegan beslenmenin faydalarına:

Sen vegan beslenme hakkında ne düşüyorsun? Yorumlarını benimle @sesuagda Instagram hesabından paylaşabilirsin. Ayrıca daha birçok içerik için Sesu’yla Eğlence arşivine göz atabilirsin! 😊